ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ-ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

 

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1960
Η ιστορία μας

ΦΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Σήμερα, είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε και να πιστεύουμε ότι: αυτό το έργο προοδεύει και ευεργετεί την κοινωνία, γιατί ο Θεός ευλόγησε να έχει ιδρύτρια και επί 50 χρόνια αρχηγό μια γυναίκα με το χάρισμα του ΥΠΗΡΕΤΕΙΝ τον ΑΝΘΡΩΠΟ μια γυναίκα- σύμβολο και αρχή της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Τη ΦΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ίδρυμα
Φούλα Νικολάου
Βραβεύσεις
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
 
Επικοινωνήστε μαζί μας
Αρχική

Αιμοδοσία


Μαζεύω Καπάκια

      

Η Φούλα Τάγκα-Νικόλαου γεννήθηκε, μεγάλωσε κι εργάσθηκε στη Λειβαδιά. Παντρεμένη με τον εξαίρετο συμπολίτη μας και επιτυχημένο έμπορο Βαγγέλη Νικολάου απέκτησε δυο κόρες, ενώ συγχρόνως ολοκλήρωσε τις σπουδές της και ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από τα νεανικά της χρόνια, εκδηλώνοντας τη διάθεση της για προσφορά στον τόπο της, ασχολήθηκε με τα κοινά υπηρετώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δημοτική Σύμβουλος. Είναι η πρώτη γυναίκα Δημοτική Σύμβουλος στη Λειβαδιά και σ' όλη τη Βοιωτία. Οι στόχοι της, όμως, ήταν υψηλότεροι από τη φιλοδοξία μιας πολιτικής σταδιοδρομίας.

Πίστευε ότι το αίτημα της εποχής για κοινωνική αναμόρφωση απαιτούσε έργα ανθρωπιστική αλληλεγγύης και ότι οι γυναίκες μέσα από αυτοτελείς ομαδικές δραστηριότητες έχουν την καταλυτική δύναμη να προσεγγίζουν ουσιαστικά τις ανάγκες των ανθρώπων και ιδιαίτερα των μητέρων. Έτσι, το 1960 άναψε τη φλόγα της ΕΣΤΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ και, ως εκλεγμένη παμψηφεί κάθε τριετία Πρόεδρος, αφιέρωσε τη ζωή της ώστε να μένει άσβεστη και αναλλοίωτη.

  

Έχει τιμηθεί από:

- τον Βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνο (1964)

- την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (1994)

-  την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (1995)

-  το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (1999)

- το ΔΗΜΟ ΛΕΒΑΔΕΩΝ (2006)

- το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (2007)

-  το ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ (των εν Αθήναις Λιβαδειτών)

-  τον ΑΚΟΛ

- τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και άλλους φορείς.

 

Η ύψιστη, όμως, τιμή είναι η καταξίωση της στις συνειδήσεις όλων όσων γνώρισαν τη δράση της ως παράδειγμα αυθεντικής μαρτυρίας εθελοντική προσφοράς.

Κράτησε σταθερά το τιμόνι της Εστίας Μητέρας και αγωνίστηκε με θάρρος υπομονή και ανιδιοτέλεια για την πρόοδο και την αναβάθμιση της. Με τη στάση και το παράδειγμα της, αλλά κυρίως με την τέχνη της αγάπης, έκανε συμμέτοχους στις ιδέες και στα οράματα της εκατοντάδες γυναίκες, που τις καθοδήγησε όλα αυτά τα χρόνια στο δρόμο της δημιουργικής συνεργασίας Με τα ηγετικά προσόντα και τις αρετές της:

-να σέβεται και να εκτιμά την προσωπικότητα της κάθε συνεργάτριας

-να διατηρεί κλίμα αδελφοσύνης και αλληλοσεβασμού

-να διασφαλίζει ελευθερία γνώμης και γόνιμη αντιπαράθεση

-να εμπνέει το χρέος, να μεταδίδει τον ενθουσιασμό και να συνδαυλίζει τη φλόγα της θέλησης οδήγησε τα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων σε μια αρμονική συνύπαρξη-βάση και θεμέλιο της υλοποίησης των στόχων.

Οι οραματισμοί της ήταν το ξεκίνημα, οι ιδέες της έγιναν το πνεύμα και η χαρισματική προσωπικότητα της θα είναι πάντα η ψυχή της πολύχρονης ζωής της Εστίας-Μητέρας.


  Γ. Π. Τριανταφύλλου